Нови явни и тайни мерки срещу преписване на матурите

Онлайн тестове за матури по български език, литература, математика, география, химия, физика, биология, история, философия, английски език

Нови явни и тайни мерки срещу преписване на матурите

Нови явни и тайни мерки срещу преписване на матурите

Пакети от явни и тайни мерки срещу потенциалните преписвачи на предстоящите зрелостни изпити е разработило Министерството на образованието и науката, което в четвъртък представи пред журналисти само онези изисквания, които ще са видими. Кои са били скритите прийоми за откриване на нечестно полагащите матури днанадесетокласници ще бъдат обявени след края на изпитния ден, заяви зам.-просветният министър Диян Стаматов.

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници. За изпит по желание на ученика са записани 568 зрелостници. Над 200 деца със специални образователни потребности ще се явят тази на година, 8 от които на Брайл.

За първи път преди провеждането на изпитите специална техническа комисия ще проверява помещенията за "случайно“ забравени вещи и ще ги запечатва. Ще бъдат проверявани и санитарните възли. С лепенка, с печат на училището и с подпис на родителя, както при изборите, ще бъдат запечатани всички изпитни зали и санитарните възли в 624-те училища, където ще се полагат писмените изпити. Сутринта, далеч преди началото на изпита, ще бъде направено разсекретяване на тези места от същата комисия, посочи Стаматов.

Нова мярка срещу нарушаването на правилата е, че директорите на училищата ще събират всички телефони и мобилни устройства от включените в процеса – и ученици, и квестори. Ще бъдат събирани и химикалите – на децата ще бъдат дадени химикали, които ще пишат в черно.

Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа.

И през тази година над 10 хиляди квестори на матурите ще бъдат разпръснати на "компютърен принцип" в страната, така че да пазят "чужди ученици" или да не познават зрелостниците в изпитната зала.

Родителите, които ще се включат в следенето на матурите, няма да влизат в залите, но ще наблюдават коридорите, санитарните възли, мониторите, обясни зам.- министърът.

"Не преписвайте, защото има начин да ви хванем!“, предупреди той за наличието и на таен пакет мерки за залавяне на опитващите да мамят.

На матурите пред всяко училище трябва да има по един полицай, за да следи за реда и спокойствието пред сградата, ще има и медицинска сестра, каза Диян Стаматов.

За да предпази децата от спекуланти, които твърдят, че знаят кой автор ще се падне и продават теми, МОН огласи имената на 15 автори, от които би могъл да се падне всеки. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. Не вярвайте на никого, който прави фейсбук-група за един или друг автор, шансът винаги е 1 към 15, каза още зам.-министър Диян Стаматов.

Информация за матури 2017 година

Информация за матури 2017 година

МАТУРА СЕСИЯ МАЙ-ЮНИ 2017 г. Задължителни (без освобождаване) държавни зрелостни изпити (ДЗИ): – Български език и литература – 19.05.2017г., начало 8:00ч. Втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ ) по избор -22.05.2017г., начало 8:00ч. Зрелостниците могат да избират за втората задължителна матура измежду предметите: география и икономика; биология и здравно образование; философски цикъл; история и цивилизация; физика и астрономия; математика; химия и опазване на околната среда; английски език;

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Със сигурност това е въпрос, вълнуващ много млади хора, които тепърва започват да се сблъскват с живота. В моментите, когато имат нужда от подкрепата на някого, който вече е изминал този път обаче, те не го откриват никъде. Да си успял българин на 21 години в днешно време звучи абсурдно. „Имаш още много хляб да ядеш“, биха ти казали в очите. Проблемът идва точно оттук. Под думата „успех“, разбира се, не се има предвид огромна епохална крачка напред за човечеството. Има се предвид просто да се стараем и да успяваме да постигаме възможно най-доброто за себе си, когато сме във възраст, която трябва да ни подготви за по-нататъшния живот. Днешното младо поколение в България не успява да се развие по най-пълноценния начин в академичен план. Това е така поради много причини, някои от които са незначителни, но други заслужават всички да им обърнем внимание.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Пишат нов закон за професионално образование

Пишат нов закон за професионално образование

Една паралелка - няколко професии, кметове и бизнес ще решат кои специалности да се учат Изцяло нов закон за професионалното образование и обучение ще предложи министерството на образованието до края на годината. Това съобщи във Варна просветният министър Меглена Кунева. "Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите. Той трябва да е с хоризонт поне 10 г. и да издигне престижа на професионалното образование в обществото", посочи Кунева. "От проведените срещи в страната, включително и от дискусиите на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика!", ясно се очерта проблемът с недостига на кадрите като основен за бизнеса, посочи за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Затова министър Кунева е разпоредила да се изготви до края на ноември нова стратегия за професионалното образование в България, която да бъде максимално добре работеща и върху нея да стъпи изцяло новият закон за професионалното образование и обучение. В този закон три са ключовите институции, които ще решават в бъдеще какви специалности да се изучават в професионалните гимназии - директорът на училището, общината в лицето на кмета и представителите на местния бизнес. "В момента само училищните директори определят профила на паралелките. Искаме да обединим очакванията на общината за развитието на местната икономика с тези на бизнеса, който ще подпомага финансово обучението на учениците с организиране на тяхната практика", заяви Стаматов.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Най-голямото международно изложение за кандидатстване в чужбина „Световно образование” ще се проведе днес от 11 ч. в хотел „Тримонциум“ в Пловдив. Форумът представя елитни университети от Великобритания, Холандия, Дания, Гърция и САЩ. Специализирани консултантски центрове за висше образование в Германия и за прием в елитни средни училища в чужбина ще информират кандидатите за обучение зад граница. Изложението предоставя и групови и индивидуални летни езикови ваканции за деца за изучаване на английски, немски, френски, испански, италиански и др. Посетителите ще получат безплатни консултации за избор на образование и университет и ще се информират за новите моменти в кандидатстването и финансирането на обучението си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

Догодина абитуриентите първо ще ходят на бал, а после - на матура. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Някои от учениците ще бъдат на бал вечерта, а на сутринта ще отидат на матура", заяви той. Според графика, който подлежи на обсъждане, на 26 май ще се проведе държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май. Досега тези изпити бяха насрочвани преди 24 май, но това носело големи неприятности за родителите на учениците от I до V клас заради затворените по 2 дни училища, заявиха експертите от МОН.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

1 - 5 / 16
« 1 2 3 4 »

VIP реклама

Матура по философия

Примерен тест за матура по философия
Примерен тест за държавен зрелостен изпит по философия

НАПРАВИ ТЕСТ »Наши приятели във FacebookСподелете в Google+
Ключови думи

новиявнитайнимеркисрещупреписванематуритеонлайнтестовематурибългарскиезиклитератураматематикагеографияхимияфизикабиологияисторияфилософияанглийскивиртуалнаматуракласиранесреденуспехвисокиоценкибройрешени