Матурите - най-строго пазената тайна

Онлайн тестове за матури по български език, литература, математика, география, химия, физика, биология, история, философия, английски език

Матурите - най-строго пазената тайна

Матурите - най-строго пазената тайна

Над 4300 камери, около 10 хил. квестори, охранителна полиция, пароли за достъп, 11 млн. възможни комбинации, секретени пликове. Това не е опит за защита на информация от националната сигурност, а мерките покрай вчерашните изпити на учениците от 7 и 12 клас.

Подготовката и провеждането на матурите за дванадесетокласниците и външното оценяване за седмокласниците преминаха през сложни процедури, които в крайна сметка затормозяват всички по веригата. От образователното министерство, което под обществен натиск трябва да доказва строгите си мерки за сигурност, през учителите, които през последния месец попълват поредния куп административни документи и броят на ръка (!) стотици пликове и листове, до учениците, които покрай изпитния стрес трябва да внимават да не би да започнат да пишат със син, вместо с черен химикал. На този фон водещите медии се надпреварваха да търсят откъде ще "изтече" изпитът и за колко могат да се купят верните отговори.

Матурата обаче не е някаква свещена тайна, която трябва да се охранява с полицейски мерки. А е тест, който (донякъде) показва някакъв вид ниво на учениците и техните учители. Смисълът от националните изпити е да дадат обратна връзка - на училищата за това как се справят и какво трябва да променят и на отговарящите за държавните политики в образованието за това кого да поощрят, от кого да искат повече и къде има нужда да се намесят.

Смисълът е и в съдържанието - доколко е важно например за завършващите училище да могат да разпознаят "естетическия индивидуализъм като литературно направление" или да създадат аргументативен текст на тема "Любовта е като храм"? Може би би им помогнало повече да могат да напишат мотивационно писмо за кандидатстване на работа. Смисълът е и в това какво точно мерят националните тестове. Дали различават шестиците през цялата година на учениците от някоя т. нар. елитна гимназия в София от четворките, които преди няколко месеца са били двойки, в средищното училище в забравено село.

Тези важни въпроси около националните изпити за поредна година се изгубиха. Между засекретените жълти пликове, подписите и печатите, изключените мобилни телефони и разкодирането на материалите от "прихванати вляво с телбод листове" (из инструкциите на регионалните инспекторати). Между заключените учебни стаи, в които подсказването на съученик е грешка.

Информация за матури 2017 година

Информация за матури 2017 година

МАТУРА СЕСИЯ МАЙ-ЮНИ 2017 г. Задължителни (без освобождаване) държавни зрелостни изпити (ДЗИ): – Български език и литература – 19.05.2017г., начало 8:00ч. Втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ ) по избор -22.05.2017г., начало 8:00ч. Зрелостниците могат да избират за втората задължителна матура измежду предметите: география и икономика; биология и здравно образование; философски цикъл; история и цивилизация; физика и астрономия; математика; химия и опазване на околната среда; английски език;

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Със сигурност това е въпрос, вълнуващ много млади хора, които тепърва започват да се сблъскват с живота. В моментите, когато имат нужда от подкрепата на някого, който вече е изминал този път обаче, те не го откриват никъде. Да си успял българин на 21 години в днешно време звучи абсурдно. „Имаш още много хляб да ядеш“, биха ти казали в очите. Проблемът идва точно оттук. Под думата „успех“, разбира се, не се има предвид огромна епохална крачка напред за човечеството. Има се предвид просто да се стараем и да успяваме да постигаме възможно най-доброто за себе си, когато сме във възраст, която трябва да ни подготви за по-нататъшния живот. Днешното младо поколение в България не успява да се развие по най-пълноценния начин в академичен план. Това е така поради много причини, някои от които са незначителни, но други заслужават всички да им обърнем внимание.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Пишат нов закон за професионално образование

Пишат нов закон за професионално образование

Една паралелка - няколко професии, кметове и бизнес ще решат кои специалности да се учат Изцяло нов закон за професионалното образование и обучение ще предложи министерството на образованието до края на годината. Това съобщи във Варна просветният министър Меглена Кунева. "Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите. Той трябва да е с хоризонт поне 10 г. и да издигне престижа на професионалното образование в обществото", посочи Кунева. "От проведените срещи в страната, включително и от дискусиите на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика!", ясно се очерта проблемът с недостига на кадрите като основен за бизнеса, посочи за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Затова министър Кунева е разпоредила да се изготви до края на ноември нова стратегия за професионалното образование в България, която да бъде максимално добре работеща и върху нея да стъпи изцяло новият закон за професионалното образование и обучение. В този закон три са ключовите институции, които ще решават в бъдеще какви специалности да се изучават в професионалните гимназии - директорът на училището, общината в лицето на кмета и представителите на местния бизнес. "В момента само училищните директори определят профила на паралелките. Искаме да обединим очакванията на общината за развитието на местната икономика с тези на бизнеса, който ще подпомага финансово обучението на учениците с организиране на тяхната практика", заяви Стаматов.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Най-голямото международно изложение за кандидатстване в чужбина „Световно образование” ще се проведе днес от 11 ч. в хотел „Тримонциум“ в Пловдив. Форумът представя елитни университети от Великобритания, Холандия, Дания, Гърция и САЩ. Специализирани консултантски центрове за висше образование в Германия и за прием в елитни средни училища в чужбина ще информират кандидатите за обучение зад граница. Изложението предоставя и групови и индивидуални летни езикови ваканции за деца за изучаване на английски, немски, френски, испански, италиански и др. Посетителите ще получат безплатни консултации за избор на образование и университет и ще се информират за новите моменти в кандидатстването и финансирането на обучението си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

Догодина абитуриентите първо ще ходят на бал, а после - на матура. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Някои от учениците ще бъдат на бал вечерта, а на сутринта ще отидат на матура", заяви той. Според графика, който подлежи на обсъждане, на 26 май ще се проведе държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май. Досега тези изпити бяха насрочвани преди 24 май, но това носело големи неприятности за родителите на учениците от I до V клас заради затворените по 2 дни училища, заявиха експертите от МОН.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

1 - 5 / 16
« 1 2 3 4 »

VIP реклама

Матура по биология

Примерен тест за матура по биология
Примерен тест за държавен зрелостен изпит по биология

НАПРАВИ ТЕСТ »Наши приятели във FacebookСподелете в Google+
Ключови думи

матуритестрогопазенататайнаонлайнтестовематурибългарскиезиклитератураматематикагеографияхимияфизикабиологияисторияфилософияанглийскивиртуалнаматуракласиранесреденуспехвисокиоценкибройрешенивисокпредметииндивидуално