Да има ли матури ?

Онлайн тестове за матури по български език, литература, математика, география, химия, физика, биология, история, философия, английски език

Да има ли матури ?

Да има ли матури ?

Целият курс на обучение в основното училище преминава в преподаване (учител) и учене (ученик). За придобитите знания ученикът получава съответната оценка, а на базата на всички оценки през учебния срок се оформят срочните и годишните оценки.

Тук възниква въпросът, защо въпреки цялото това изпитване и оценяване на учениците, накрая на тяхното обучение те трябва да държът и матури.

Много учители обясняват матурите с това, че по този начин се вижда кой какво е научил през годините. Ами защо тогава трябва да ги има текущите, срочните и годишните оценки. Би трябвало, ако с матурите се проверяват придобити знания, в учебният процес да има само преподаване. И накрая всички ученици да положат матури за придобити знания. Много хора тук ще кажат, че матури не се държат по всички учебни предмети и няма как тази система да се приложи. Ами много просто да се прилага само при учебните предмети, по които се държат матури.

Голям брой ученици пък изказват наученото много по-добре устно отколкото писмено (и аз лично познавам много такива деца) и на матурите не могат да покажат целия си потенциал. Трябва ли тези деца да се подценяват за сметка на някой зубрач назубрил всичко, което би му се паднало на матурата и пишейки дори да не разбира какво пише. И какво се случва с ученикът, който през цялото време е доказвал на всички учители, че е способно дете и точно на матурата по някаква причина не се справи добре? Трябва всички да помислим за това.

Други защитници на матурите ще кажат пък, че успешно издържаната матури дава шанс на ученикът да влезе във ВУЗ без приеман изпит.

Що за глупост е това? Та кандидат-студентският изпит си е право на висшите учебни заведения. Или какво, училищата трябва да изземат функциите на университетите ли?

И може пък ученикът да не иска да учи специалността, която може да учи чрез положената матура. И тогава се налага да държи втори кандидат-студентски изпит. Това наистина е едно тъпчене на едно и също място. И защо се прави всичко това – никой не знае. Знае се само едно, че с всяка изминала година българската образователна система осакатява и отвръщава учениците все повече и повече. И после се питаме защо децата ни са толкова зле настроени към училището и защо стават все по-неграмотни.

Наскоро попитах едни ученици, защо бягат от час. Те ми отговориха, че няма смисъл да слушат глупости, защото така или иначе на матурите всеки „ще изкара”. Аз това не го разбрах, дано всички които четът тази статия, поне те да го разберат.

Информация за матури 2017 година

Информация за матури 2017 година

МАТУРА СЕСИЯ МАЙ-ЮНИ 2017 г. Задължителни (без освобождаване) държавни зрелостни изпити (ДЗИ): – Български език и литература – 19.05.2017г., начало 8:00ч. Втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ ) по избор -22.05.2017г., начало 8:00ч. Зрелостниците могат да избират за втората задължителна матура измежду предметите: география и икономика; биология и здравно образование; философски цикъл; история и цивилизация; физика и астрономия; математика; химия и опазване на околната среда; английски език;

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Какви са възможностите за успех пред младите в 21 век?

Със сигурност това е въпрос, вълнуващ много млади хора, които тепърва започват да се сблъскват с живота. В моментите, когато имат нужда от подкрепата на някого, който вече е изминал този път обаче, те не го откриват никъде. Да си успял българин на 21 години в днешно време звучи абсурдно. „Имаш още много хляб да ядеш“, биха ти казали в очите. Проблемът идва точно оттук. Под думата „успех“, разбира се, не се има предвид огромна епохална крачка напред за човечеството. Има се предвид просто да се стараем и да успяваме да постигаме възможно най-доброто за себе си, когато сме във възраст, която трябва да ни подготви за по-нататъшния живот. Днешното младо поколение в България не успява да се развие по най-пълноценния начин в академичен план. Това е така поради много причини, някои от които са незначителни, но други заслужават всички да им обърнем внимание.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Пишат нов закон за професионално образование

Пишат нов закон за професионално образование

Една паралелка - няколко професии, кметове и бизнес ще решат кои специалности да се учат Изцяло нов закон за професионалното образование и обучение ще предложи министерството на образованието до края на годината. Това съобщи във Варна просветният министър Меглена Кунева. "Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите. Той трябва да е с хоризонт поне 10 г. и да издигне престижа на професионалното образование в обществото", посочи Кунева. "От проведените срещи в страната, включително и от дискусиите на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика!", ясно се очерта проблемът с недостига на кадрите като основен за бизнеса, посочи за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Затова министър Кунева е разпоредила да се изготви до края на ноември нова стратегия за професионалното образование в България, която да бъде максимално добре работеща и върху нея да стъпи изцяло новият закон за професионалното образование и обучение. В този закон три са ключовите институции, които ще решават в бъдеще какви специалности да се изучават в професионалните гимназии - директорът на училището, общината в лицето на кмета и представителите на местния бизнес. "В момента само училищните директори определят профила на паралелките. Искаме да обединим очакванията на общината за развитието на местната икономика с тези на бизнеса, който ще подпомага финансово обучението на учениците с организиране на тяхната практика", заяви Стаматов.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Международно изложение Световно образование се провежда в Пловдив

Най-голямото международно изложение за кандидатстване в чужбина „Световно образование” ще се проведе днес от 11 ч. в хотел „Тримонциум“ в Пловдив. Форумът представя елитни университети от Великобритания, Холандия, Дания, Гърция и САЩ. Специализирани консултантски центрове за висше образование в Германия и за прием в елитни средни училища в чужбина ще информират кандидатите за обучение зад граница. Изложението предоставя и групови и индивидуални летни езикови ваканции за деца за изучаване на английски, немски, френски, испански, италиански и др. Посетителите ще получат безплатни консултации за избор на образование и университет и ще се информират за новите моменти в кандидатстването и финансирането на обучението си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

Догодина абитуриентите първо ще ходят на бал, а после - на матура. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Някои от учениците ще бъдат на бал вечерта, а на сутринта ще отидат на матура", заяви той. Според графика, който подлежи на обсъждане, на 26 май ще се проведе държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май. Досега тези изпити бяха насрочвани преди 24 май, но това носело големи неприятности за родителите на учениците от I до V клас заради затворените по 2 дни училища, заявиха експертите от МОН.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

1 - 5 / 16
« 1 2 3 4 »

VIP реклама

Матура по английски език

Примерен тест за матура по английски език
Примерен тест за държавен зрелостен изпит по английски език

НАПРАВИ ТЕСТ »Наши приятели във FacebookСподелете в Google+
Ключови думи

матурионлайнтестовебългарскиезиклитератураматематикагеографияхимияфизикабиологияисторияфилософияанглийскивиртуалнаматуракласиранесреденуспехвисокиоценкибройрешенивисокпредметииндивидуалноматериалиподготовкановини