Виртуална матура - материали за подготовка за матура по философия - Аскетизъм - Какви са характерните черти на аскетизма ?

Речник на термините и полезна информация за решаване на тестове за матура по философия

Материали за подготовка за матура по философия


Аскетизъм


Какви са характерните черти на аскетизма ?

Аскетизъм се нарича начин на живот, характеризиращ се с лишения, пълно отричане на материални удоволствия, и отшелничество. В мнозинството си аскетите смятат, че това представлява добродетелен живот, който им носи духовни сили. Те вярват, че пречистването на тялото води до пречистване на душата, което съответно според тях спомага за установяването на вътрешен мир или на по-дълбока връзка с божественото начало. Аскетичен живот може да се води под формата на усмиряване, ритуали или отрицание на плътските удоволствия. Аскетите твърдят за себе си обаче, че самоналожените ограничения им доставят по-голяма свобода в различни житейски области, като например увеличена яснота на мисленето и способността да не се поддават на вредни изкушения.
VIP реклама

Матура по математика

Примерен тест за матура по математика
Примерен тест за държавен зрелостен изпит по математика

НАПРАВИ ТЕСТ »


Наши приятели във FacebookСподелете в Google+
Ключови думи

виртуалнаматураонлайнтестоведържавнизрелостниизпитифилософияпримерниматурибългарскиезиклитератураматематикагеографияхимияфизикабиологияисторияанглийскикласиранесреденуспехвисокиоценкибройрешенивисокпредметииндивидуално